Pages

September 03, 2013

Cepatlah.....
1. Jangan fokus pada siapa yang harus dipilih. Tapi fokus melakukan perubahan diri yang lebih baik agar layak mendapatkan jodoh yang baik.

2. Jangan menginginkan seseorang menjadi seperti yang kita harapkan. Tapi bagaimana kita boleh menjadikan diri seperti orang yang kita harapkan.

3. Berusaha mempersiapkan diri untuk bersedia zahir batin serta berani menghadapi perkahwinan bilapun jika sewaktu-waktu jodoh telah hadir.

4. Berusaha untuk tidak patah semangat dan trauma terhadap masa lalu yang kurang menyenangkan. Bukalah lembaran baru yang lebih baik mulai hari ini dan untuk hari-hari selanjutnya.

5. Menjalin hubungan persahabatan dan persaudaraan sebanyak-banyaknya. Akan lebih baik jika banyak bergaul dengan sahabat yang baik. Siapa tahu jodoh kita berada di antara mereka.

6. Jangan terburu-buru menilai atau memberi kesimpulan kepada seseorang itu tidak layak bersama kita. Kerana sesungguhnya  jodoh itu akan hadir atas redha Allah. Sedangkan kewajiban kita hanya berikhtiar.

7. Jangan terlalu mengkhuatirkan usia. Di usia berapa pun menikah tetap baik jika kita mampu mempertanggungjawabkan pernikahan tersebut di hadapan Allah. Bagi pasangan, keluarga besar serta masyarakat.

8. Teruslah beriikhtiar dan berdoa. Kerana doa boleh mengubah yang tidak mungkin menjadi mungkin sesuai kehendakNya.

    Ya Allah..
    Dekatkanlah jodoh orang yang membaca status ini.
    Tenteramkanlah hatinya.
    Lapangkanlah dadanya.
    Bahagiakanlah hidupnya.
    Luaskan rezekinya.
    Mudahkan segala urusannya.
    Kabulkan cita-citanya.
    Jauhkan dari segala musibah.
    Jauhkan dari segala penyakit, fitnah, prasangka keji, berkata kasar serta kemungkaran.No comments: